Overrækkelse af Protac legatet 2015

Vi er virkelig stolte og taknemmelige. Mest fordi vores arbejde med denne type udfordringer hos børn (og voksne) er så vigtig for os at få udbredt og givet støtte til.

(uddrag fra artikel fra Ergoterapeutforeningens hjemmeside)

Legat-vindere på vej til USA

Protac-legatet gik i dag til ergoterapeuterne Christina Sø Bendixen og Caroline Houtzager Rasmussen. De vil bruge legatet til at udbrede kendskabet til behandlingen af modulationsforstyrrelser.
Skribent Jakob Kehlet

Begge ergoterapeuter er i røret, da Ergoterapeuten kontakter dem for at høre, hvad de skal bruge Protac-legatet på 25.000 kroner til. Og de taler begge med stor entusiasme om deres kommende rejse til USA, hvor de i 2 uger skal fordybe sig i arbejdet med modulationsforstyrrelser på børneklinikken Developmental FX i Denver, Colorado.

- Vi skal følge klinikkens arbejde med børnene, og bagefter vil vi få såkaldt mentoring med klinikkens terapeuter, der har mere end 25 års erfaring med og særligt fokus på børn med modulationsforstyrrelser, siger Christina Sø Bendixen.

De to ergoterapeuter definerer sensorisk modulation som en fællesbetegnelse for evnen til at regulere sanseindtryk fra kroppen og fra omgivelserne, så man får en tilpas arousal i hjernen, og dermed kan regulere sit aktivitetsniveau og sine følelser i forhold til det, man er i gang med lige nu. Modulations forstyrrelser ses både hos børn med og uden diagnoser - de såkaldte gråzone børn. Mange kender børnene under betegnelser som Særligt sensitive, Signalstærke, Orkidébørn mv. Nogle af dem har disse udfordringer og behøver støtte og behandling for at kunne fungerer bedst muligt i deres liv.

På den amerikanske klinik, som de to ergoterapeuter skal besøge, er der tilknyttet 13 ergoterapeuter, to audiologopæder, en børneneurolog, en børnepsykolog og en børnelæge.

De to danske ergoterapeuter har i flere år studeret neuro- og sanseintegrationsteori, og de vil gerne fremme kendskabet til modulationsforstyrrelser i Danmark.

Oversete børn

Christina Sø Bendixen etablerede Pilotskolen i Højbjerg i marts 2014 – ifølge de to er det det første sted i landet, hvor man arbejder så målbevidst med især børn, men også voksne med modulationsforstyrrelser.

- Børn med modulationsforstyrrelser er oversete i Danmark, og ofte bliver både børn og forældre misforstået. Vi vil gerne være med til at udbrede kendskabet til modulationsforstyrrelser, og vi ønsker i fremtiden, at åbne flere børneklinikker som Pilotskolen i Danmark, siger Christina Sø Bendixen.

De to ergoterapeuter har også en personlig interesse i at udbrede kendskabet til modulationsforstyrrelser. Christina Sø Bendixens søn har været hårdt ramt af en reguleringsforstyrrelse herunder modulationsproblemer og sensorisk intolerance, og hun har givet sin søn to intensive forløb på klinikken i Denver. I dag har han det meget bedre.

-  Det var meget frustrerende og sorgfuldt at være mor og far til et barn med denne type problemer uden at kunne få hjælp, siger Christina Sø Bendixen.

Hun navngav Pilotskolen efter sønnens historie, der blev bygget op omkring familiens tur til USA. Sønnen ville gerne være pilot, og familien opfandt derfor historien om, at hvis det skulle kunne lade sig gøre, skulle han på ”pilotskole” i Amerika. Uden ham var der aldrig blevet en Pilotskole i Danmark.

Caroline Houtzager Rasmussens datter og mand har begge en modulationsforstyrrelse i form af sensorisk intolerance, hvor kroppens nervesystem opfatter helt almindelige sensoriske påvirkninger som farlige.

- Det er meget begrænsende, når man for eksempel skal tage en uddannelse og samtidig er ekstremt lydoverfølsom eller hvis børnene larmer i hjemmet, forklarer hun.

Meget ofte er forældre til børn med modulationsforstyrrelser nødt til at gå ned i tid eller forlade arbejdsmarkedet for at tage sig af deres børn, ligesom Christina endte med at gøre i 2012.

- Mange af de forældre, der kommer med deres børn i klinikken, beskriver det som at være taget som gidsel i sit eget hjem, siger Christina Sø Bendixen.

Giver mening i inklusion

Hun håber, at deres arbejdsmetode vil opnå endnu større anerkendelse i de kommende år, og at den vil blive bragt i spil i forhold til inklusion i folkeskolen. Vi vil gøre vores til at denne viden om børn med modualtions udfordringer kommer med i overvejelserne når børn vurderes og skal findes støtte til rundt omkring i Danmark.