”Jeg vil ikke ha’ solcreme på mor, det gør ondt”

For mange familier vi ser i Pilotskolen, er det præcist den situation, som er allersværest med deres børn. For når prognoserne viser ”Højt solskin og sommervejr ugen ud”, ja så bliver de fleste glade, særligt efter en lidt trist sommer – vejrmæssigt. Men hvordan får du den ”fordømte” solcreme på dit barn på en god måde?

For børn med sensorisk intolerance og deres forældre kan det at få solcreme på være en rigtig dårlig oplevelse. Barnets nervesystem overreagerer på de sensoriske indtryk det får, og udløser en stressreaktion i kroppen som er kendt som ”fight-flight-freeze” reaktionen.  Denne reaktion kommer til udtryk i barnets adfærd ved fx at løbe væk, slå ud, råbe af forældrene, græde voldsom, blive ked af det og blive angste. Sådanne adfærdsmæssige reaktioner fra barnet kan med tiden være en belastning for barnets forældre og dets omgivelser. Særligt fordi vi bekymrer os om hvad det gør ved vores børn, som vi jo prøver at beskytte. Så hvad kan man som forældre gøre, for at vende situationen?
Det allervigtigste er at man som forældre tager sig god tid og bevarer roen. Derefter kan man starte med at forberede barnets krop fysisk på situationen. Dette kan man gøre ved at give dybe tryk på kroppen. Dybe tryk er med til at berolige barnets nervesystem, som dermed bliver klar til at modtage flere sensoriske indtryk. Sæt dig fx i sofaen med barnet på skødet og kram barnet og massér eller gnub arme og ben med flad hånd.

Eller ”Hop og crash” i en sækkepude eller seng – se et eksempel på dette her

Efter den fysiske forberedelse kan man begynde på at forberede barnet verbalt. Fortæl barnet at det er tid til at få solcreme på. Giv barnet styringen over dele af situationen ved fx at lade barnet vælge hvor i hjemmet og hvor på kroppen man skal starte. Men lad også barnet forstå, på en rolig måde, at det er det, som skal ske nu og at det er ok. Lad barnet eventuelt først putte solcreme på mor eller far, eller tag ture. Først mors arm, så barnets arm osv. Fortæl barnet hvad I skal lave efter hun/han har fået solcreme på. Det skal gerne være noget rart, ex. Mosleleg, gå trillebør eller en kort leg med barnets lego, bamser, dukker. Det behøver bare at være 3-4 min. men med din fulde opmærksomhed på barnet. Hvis I er på vej ud af døren om morgen inden turen over til børnehaven eller skolen er tiden knap, men på denne måde kommer I forhåbentlig bedre af sted både voksne og børn.
God weekend!

Vil du vide mere om sensorisk intolerance? Så kan du læse mere om det her.