Sensorisk Modulation

Sensorisk modulation er en fælles betegnelse for vores evne til at regulere sanseindtryk fra kroppen og fra omgivelserne, således at vi har en tilpas arousal i hjernen, og dermed kan regulere vores aktivitetsniveau og følelser, til det vi er i gang med lige nu.

Børn som let bliver overvældet af sine omgivelser er oftest neurologisk sensitive eller, sagt på en anden måde, har svært ved at modulere sanseindtryk. Det betyder at barnet rent neurologisk har vanskeligere ved at tilpasse sit aktivitetsniveau til det de er igang med, lettere bliver overstimuleret, og ofte skal have hjælp fra en voksen til at regulere sine følelser. Man vurderer, at op mod 15 % af alle børn og voksne i den vestlige verden, har problemer med at modulere sanseindtryk.

Ens søn eller datter synes at reagere anderledes og ofte kraftigere end sine jævnaldrende på helt alm. sanseindtryk og begivenheder i hverdagen.

Nogle få eller mange af disse tegn ses hos barnet - det er meget individuelt fra person til person.

• Bliver hurtigere frustreret
  • Har ofte indre og ydre uro, er hele tiden i bevægelse rent fysisk og/eller mentalt
  • Har et øget eller sænket aktivitetsniveau eller hurtigt skiftende
  • Kan eskalerer i aktivitetsniveau, følelsesmæssigt, humør
  • Har ofte været betegnet “kolikbarn” som spæd - grædt en del mere end gennemsnittet
  • Nogle børn sitrer i deres arme og ben som spæd
  • Udtrættes generelt hurtigere end sine jævnaldrende
  • Kan have svært ved at lege selv og/eler lege med andre børn
  • Har ofte ikke været glad for at ligge på maven eller ryggen som spæd - foretrukket at være i arme og i bevægelse
  • Sover let, vågner hyppigt, kan have natteterror i perioder eller sove meget dybt
  • Har brug for at have kontrol over sine omgivelser, inklusiv andre mennesker
  • Bliver ekstra forskrækket eller bange for høje lyde, pludselige lyde, dybe toner (ex. græsslåmaskine, blender, støvsuger) og høje toner (ex. udrykning, alarmer, nogle der nyser, hoster), og har svært ved at falde til ro efterfølgende
  • Bliver generet af skarpt lys, eller bestemte dufte
  • Bliver generet af sit tøj på forskellige måder, mærker i tøjet, sømme i strømper, foretrækker ofte bløde materialer
  • Kan ske at selvstimulere ofte i et forsøg på at finde ro
  • Er meget selektivt spisende
  • Bliver urolig ved skift i hverdagen
  • Mærker ikke alderssvarende sine basale behov for søvn, sult, tørst, kulde/varme, toiletbesøg, behov for hvile mv.
  • Er ofte mindre fleksibel
  • Kan have store følelsesmæssige udbrud - og direkte nedsmeltninger
  • Har svært ved at restituere og i det hele taget komme sig
  • Kan være svær at aflæse